Урок мужності

 «Лиш той життя й свободи вартий,

хто йде щодня за них у бій…»

«Ми тут. Ми всі. Ми є. Ми гурт.

Єднаймося. Ми є той ґрунт подій

майбутніх вирішальних»

М. Вінграновський

22 листопада 2022 року учні 10 – 11 класів Новоселицького ліцею №1 провели виховний захід «Лиш той життя й свободи вартий, хто йде щодня за них у бій.», в рамках тижня Гідності та Свободи. На урок мужності запросили  Колядича Олега Костянтиновича, солдата у відставці,   котрий захищав нашу державу  на сході. Метою дійства було довести до відома ліцеїстів  поняття про єдність, незалежність і суверенність нашої держави; розвивати в учнів бажання брати посильну участь у розбудові та зміцненні єдності нашої держави; наполегливо вчитись, щоб принести якомога більше користі рідній Україні; формувати в учнів активну громадянську позицію щодо єдиної, цілісної держави та захисту її кордонів; виховувати патріотизм й мужність на прикладі громадян, які постали на захист демократичних цінностей, виховувати громадянина, який усвідомлює національні інтереси нашої держави, гордість за свою Батьківщину – Україну.

Звичайно, в наш час, нажаль, не кожен готовий стати на захист держави, але ми повинні пам’ятати про гідність та свободу.   Гідність — це поняття моральної свідомості, яке виражає уявлення про цінність  людини, як моральної особистості, а також категорія етики, що означає особливе моральне ставлення людини до самої себе і ставлення до неї з боку суспільства, в якому визнається цінність особистості.  Гідність є одним з ключових понять конституції України (ст. 3, 21, 28, 41, 68, 105). В ній, зокрема, визнано гідність однією з «найвищих соціальних цінностей» в Україні (ст. 3), задекларовано, що «усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах» (ст. 21) та що «кожен має право на повагу до його гідності» (ст. 28). Свобода — це юридична можливість людини поводитись відповідно до своїх волевиявлень, тобто робити все, що бажається, але тільки те, що не заборонено законом і не спричиняє невиправданої шкоди правам і свободі інших людей. І ніхто не можу забрати у нас гідність і свободу.

Під час свого виступу, Олег Костянтинович розповів про те,  яким має бути солдат, що потрібно знати для цього, а найголовніше,  це те, що ми українці дружня нація, котра вміє стати на захист держави. Своїм прикладом він довів, що не обов’язково бути  військовим…

І на завершення ми хочемо сказати, що Україна потребує нашої виваженості, єдності, мудрості. Ми пишаємося нашими воїнами – захисника. Вона активна, здатна відстоювати своє майбутнє. Ми повинні поважати себе, свою державу, тоді інші країни поважатимуть нас. А рідній державі ми побажаємо:  Миру, Злагоди, щасливого майбуття. Ми сьогодні  теж докладаємо  свою часточку до збереження миру і єдності в нашій Батьківщині. Усі ми сподіваємося, що найзаповітніше бажання українців сьогодні – жити під мирним небом України  здійсниться обов’язково!

 Класні керівники: О. Петрова, Т. Дідух-Бойчук