Сертифікація вчителя – шлях до його професійного зростання

Вже не перший рік проводиться сертифікація вчителів початкових класів. Ця процедура призначена, щоб стимулювати вчителів з високим рівнем майстерності. Метою введення сертифікації є поступова заміна традиційної атестації на більш сучасні форми перевірки компетентності. Адже успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації. Учителю присвоюють відповідну кваліфікаційну категорію, педагогічне звання.

Нещодавно стартував останній етап «Сертифікації-2023» педагогічних працівників початкової школи. Вчителі-експерти Оксана Сірякова  та Ірина Чебан черговий раз взяли участь у вивченні практичного досвіду роботи учасниці із Сумської області  Манько Л.А. Нашим завданням було об’єктивно оцінити п’ятнадцять професійних компетентностей учителів НУШ, під час таких етапів: спостереження за двома уроками (дистанційно); самоаналіз вчителя одного з уроків; самопрезентація практичного досвіду вчителя; інтерв’ю з учасником сертифікації. Все пройшло на високому рівні, вчителька виявилась дуже талановитою та розумною особистістю, провела цікаві,  змістовні уроки, а тому  ми з легкістю виставили їй максимальну кількість балів – 140.

Сертифікація актуальна в наш час, адже вчителі повинні бути прогресивними, інноваційними та відкритими до нового. Пройти сертифікацію – це нова можливість для кожного педагога перевірити свої знання, оцінити досвід, почути думку незалежних експертів, подивитися на себе очима інших. Сертифікація дає змогу виявити талановитих та професійних освітян, впевнених у своїх силах і готових долучатися до змін в українській освіті. Сучасне суспільство вимагає змін, а тому нам потрібно йти в ногу з часом.

Вчителі-експерти: Оксана Сірякова, Ірина Чебан.