14 березня – День українського добровольця

«Я дивлюсь на світлини бійців,

Щирі посмішки, втомлені очі,

Сиві скроні та безліч рубців…

А мій розум сприйняти не хоче…»

…такими словами розпочалася виховна справа « 14 березня – День українського добровольця» ,  в 11 класі Новоселицького ліцею №1. Метою заходу було : виховувати патріотизм та гідність, формувати розуміння єдності та цілісності України, усвідомлення себе українцями, почуття особистої відповідальності за долю держави, готовність служити Батьківщині своєю працею, розвивати бажання стати гідними громадянами України; вшанувати пам’ять героїв. Разом із вчителем історії – Галиною Василівною Пивнюк, учні дізналися про історію знаменної дати в календарі, про створення загонів українських добровольців.

День українського добровольця — свято, що відзначається в Україні 14 березня. В цей день 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону. День установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

З початком збройної агресії рф  проти України навесні 2014 року, Міністерство оборони України почало набір до батальйонів територіальної оборони, що формувалися при облдержадміністраціях з мешканців-добровольців областей. Оголошення про створення львівського 3 БТрО «Воля» було оприлюднене вже 18 березня 2014 року, у день прийняття Криму до складу рф. Загалом було створено 32 батальйони територіальної оборони, серед яких: 24 БТрО «Айдар», 25 БТрО «Київська Русь», 39 БТрО «Дніпро-2», 40 БТрО «Кривбас».

День українського добровольця – це і нагадування всім нам, що одного разу, ставши на захист Батьківщини, ми до кінця нашого життя залишаємось її добровольцями. Вояками доброї волі. І нашим святим обов’язком залишається боротьба за справжню Державу без корупції та політичного лихварства. Ставши на захист України, ми вже не маємо права відступати. Все буде Україна!

Дідух-Бойчук Тетяна , класний керівник