Вшанування Т. Г. Шевченка у Новоселицькій гімназії

      Постать Тараса Шевченка посідає чільне місце у світовій культурі. Геніальний поет, яскравий і оригінальний прозаїк, драматург, талановитий художник, етнограф. Основоположник української літератури та літературної мови. Його “Кобзар” для нас – це буквар, пісенник, підручник з історії, енциклопедія українського життя і духовна Конституція. І сам Тарас для України був і залишається моральним лідером, пророком, мірилом правди й совісті нації. Його заповіт актуальний і донині:

Свою Україну любіть,
Любіть її…Во врем’я люте,
В останню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.

І тому у всі часи не можна уявити виховання молодого покоління без творів Тараса Шевченка, які несуть потенціал, спрямований на плекання національної свідомості, патріотизму, на духовне збагачення особистості.

Щороку у березні в Україні відзначають Шевченківські дні. У Новоселицькій гімназії це теж стало гарною традицією.

Святковий тиждень розпочався другого березня з урочистої лінійки.

Прозвучали натхненні рядки поета. Гімназистів ознайомили із планом заходів.

Цікавим був відкритий урок на тему «Shevchenko in the world”, на якому учні декламували вірші Тараса Григоровича українською, англійською, румунською мовами. Слухали відеозаписи віршів сербською та французькою. Діти дізналися про перекладачів «Кобзаря» різними мовами та обговорювали актуальність цих поезій у сучасному світі.

В актовій залі Новоселицької гімназії відбулася музична мандрівка “Нова пісенна Шевченкіана”. Учні 9-10 класів мали можливість почути пісні на слова Тараса Шевченка у виконанні відомих артистів: дуету “Сестри Тельнюк “, які підготували проєкт “Наш Шевченко”, тріо Мареничів з піснею “Така її доля”, Андрія Кузьменка – “Ох, не однаково мені!” Прослуховування супроводжувалося вільною бесідою зі старшокласниками, розповіддю про поета як про високоосвіченого, талановитого митця-патріота, який понад усе любив свою Україну. Порадувало те, що учні зацікавилися, були активними.

Гімназистам 5 – 6 класів запам’яталася вікторина “Юні шевченкознавці”. Учасники згадали життєвий і творчий шлях поета, проаналізували картини, написані Шевченком, залюбки декламували вірші Кобзаря. Особливо всім сподобалося заохочення за кожну правильну відповідь – цукерки.

Учні 2-4 класів переглянули програму «Тарас Шевченко «Казка старого пасічника» з циклу «Всесвітня картинна галерея з тітонькою Совою». Діти читали напам’ять Шевченка і залюбки проспівали пісню «Садок вишневий коло хати».

Державна та українська символіка (калина, колоски пшениці, вишиті рушники, портрети Шевченка), книжкові виставки, стіннівки та учнівські малюнки прикрашали навчальні кабінети, вестибюлі, коридори. Звучали записи пісень на слова Тараса Шевченка. Протягом тижня радували око гімназисти та вчителі у вишиванках. Родини учнів також долучилися до нашого свята, взявши участь у проєкті «Шевченко у моїй сім’ї».

Бабій Г. І., Пазяк Л. Г., Підлісна Н. О.,
вчителі української мови та літератури
Новоселицької гімназії