Оберігаймо світ первоцвітів

Робота в рамках   проекту «Світ природи навколо нас»  з екологічного виховання  в 6-Б класі Новоселицької гімназії продовжується. І ми хочемо розповісти та поділитися цікавою  інформацією, яка на наш погляд дуже актуальна  в  наше сьогодення.

Так  учні  6- Б класу  Новоселицької  гімназії 28 лютого 2019 року   провели виховну справу «Оберігаймо світ  первоцвітів»  разом із вчителем біології та екології – Басарабою Альоною Вікторівною.  Метою дійства якого  було спрямування  знань дітей   на вивчення навколишнього світу; заохочування  їх  до збереження первоцвітів, до природоохоронної роботи; виховування  любові до природи рідного краю,   дбайливе   ставлення  до рідкісних рослин.

Під час години спілкування  група  учнів  «Природоохоронців»   розповідали про первоцвіти, про їх значення в Храмі Природи  та необхідність  їх  збереження.   Нам повезло в тому,  що незабаром пора року весна , яка допомагає   розповісти  про проблеми природи,  про її крик душі та про повагу до неї. Куди б ви не пішли на лоно природи:  чи то в ліс, чи на галявину,  поле,- скрізь    нас  привітно зустрічають  усмішки рідної землі – чарівні квіти. Які  ж  вони різні!  Їх кольори ввібрали всі барви веселки, утворюючи суцільний кольоровий килим. Ще лежить  подекуди  сніг, але вже видніються перші паростки весни. Це – первоцвіти:   весняні квітучі рослини, яких, на жаль, з кожним роком стає все менше і менше. Мало  хто може втриматися  від  спокуси   принести весняний букет додому чи навіть заробити на ньому гроші . Нам довелося спостерігати цю картину навіть у нашому місті неодноразово, зазвичай напередодні свята 8 Березня.   Причиною такої споживацької поведінки людей є брак екологічної культури та низька свідомість. Серед зникаючих видів багато рослин, які мають народно-господарське значення: використовуються  у медицині, харчуванні та побуті, а також занесені  до Червоної книги України. Та навіть незважаючи на лікувальні та харчові властивості багатьох рослин, ми не маємо права їх зривати, бо  тим самим порушуємо природний стан популяцій. Деякі екземпляри цінних рослин можна культивувати на присадибних  ділянках, але насіння потрібно придбати в спеціалізованих магазинах чи зелених господарствах.   Зникають цінні екземпляри раритетних рослин з Храму Природи.  А вони є неоціненним скарбом, дарунком Творця  людині. Чи   маємо ми право  знищувати те, що створене не нами і тим  самим позбавляти нащадків унікальних вікових шедеврів природи?  Тому на кожному  з  нас  лежить відповідальність за раціональне  та бережливе   ставлення до рідкісних та зникаючих рослин.  Продавці   первоцвітів   порушують   закони України «Про Червону книгу України», «Про охорону навколишнього середовища України».   Порушників карають штрафами. Штраф за  кожну зірвану квіточку від 55 гривень до 550 гривень.  А ще ми дізналися із засобів масової інформації,  що  ці всі первоцвіти ,  зі слів завідуючого кафедри ботаніки, лісового і садового господарства інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ   —  професора Іллі Чорнея,  рослини занесені не тільки до Червоної книги України, а й до Європейського Червоного списку.  То ж  давайте, задумаємося над тим,   що ми з вами робимо. Адже, може статися так, що з певним часом вони можуть зникнути   з лиця  Землі  й наші нащадки  вже не побачать такої   Краси Природи.   І на завершення виховної справи  ми вирішили створити весняний настрій власноруч, а ще створили буклети з якими завітали в гості до працівників різних установ та подарувати їх  на згадку. А ще учні   виявили  бажання намалювати первоцвіти  такими,  якими вони  їх  бачили в звичайних природних  умовах.

Отож, звертаюсь до вас, мої діти.

Навесні знов землю вкриють квіти.

Зачарують своїм дивним цвітом

Тендітні й беззахисні первоцвіти.

Приходьте у ліс красою милуватись,

Про природу більше дізнаватись.

Але нехай завжди пам’ятає людина,

Що треба оберігати рідкісні рослини.

А вам на добру згадку, любі діти,

Залишиться пам’ятка про першоцвіти.

В. Чала

Пам’ятайте, зберігаючи життя квітам, ми прикрашаємо і зберігаємо своє! Бережіть  неповторну  українську природу!

Пам’ятка «Увага! Первоцвіти!»

  • Первоцвіти — неповторна краса нашої природи.
  • Запам’ятайте назви первоцвітів: сон-трава, медунка, мати-й-мачуха, підсніжник, пролісок, конвалія, горицвіт весняний, білоцвіт, первоцвіт, ряст.
  • Не рвіть первоцвіти, а тільки милуйтеся ними.
  • Майже усі види первоцвітів занесені до Червоної книги.
  • Їх кількість у природі щороку зменшується.
  • Торгівля первоцвітами заборонена.
  • Свідомо відмовтеся від купівлі квітів.
  • Станьте на захист первоцвітів!
  • Цінуйте кожну рослину!

 

Учні 6-Б класу

  та класний керівник

Дідух-Бойчук  Тетяна Георгіївна