Бібліотека – це скарбниця всіх багатств людського духу

«Там, де книга,

там і моя держава.»

Еразм Роттердамський

Бібліотеки – найпрадавніші скарбниці духовних і інтелектуальних надбань цивілізації, наймасовіші і найдемократичніші інституції сьогодення. Уже дванадцять років  поспіль 30 вересня – у День великомучениць Любові, Надії, Віри і матері їх Софії – бібліотечна громада України святкує Всеукраїнський день бібліотек. У цей день ми відзначаємо високу місію Бібліотеки та  Бібліоте -каря:  інформувати та просвіщати, організовувати безперешкодний доступ до книг для всіх громадян, допомагати і навчати орієнтуватися у потоці інформації, сприяти оволодінню навичками пошуку та використання різноманітних ресурсів. Справжніми помічниками та порадниками на шляху до вершин знань і мудрості народу є бібліотекарі – вірні збирачі духовних скарбів, провідники у світ нового і непізнаного.  Саме вони, бібліотекарі, допомагають  читачам бути обізнаними у сучасних проблемах, пізнавати реальну картину світу. На сьогоднішній день  бібліотеки є тими інформаційними ланками, які поєднують читачів за їхніми інтересами, надають змогу дізнатися більше про світ в якому ми живемо . Розвиток бібліотечної справи – це запорука розвитку суспільства.

Так учні 9-их класів Новоселицької гімназії – Гриньова Ю.,Гуцуляк М., Єсипчук О., Вакарчук І., Дуда М. , вирішили також долучитися до  святкування Всеукраїнського дня бібліотек та заздалегідь підготували буклети – пам’ятки , в яких надали цікаву інформацію: про перші бібліотеки, факти із бібліотечної історії,  цікаві факти про книгу. А також розповіли як правильно обирати  ту чи іншу книгу для читання.

Отже , вашій увазі цікаві факти про бібліотеки  та книги.

Слово «бібліотека» походить із грецької мови і означає «книгозбірня», «книгосховище».

–  Бібліотеки виникли за 3-4 тис. років до нашої ери. Вони з’явилися разом з першими  книгами, які були написані на глиняних табличках, на папірусі, на пергаменті. У Давній Русі книги складалися у коробки. Так вони краще зберігалися.

– Давні римляни першими  здогадалися будувати публічні бібліотеки. Юлій Цезар створив систему публічних бібліотек. До четвертого століття в Римі існувало 28 публічних бібліотек.

– На початку нашої ери бібліотеки  стали невід’ємною частиною церков і монастирів.

– На території України найдавнішою була бібліотека Ярослава Мудрого при Софійському соборі – перша бібліотека Київської Русі. Час її заснування невідомий. Уперше про неї згадується під 1037 р., але книги з неї не дійшли до нас. Після захоплення Києва ханом Батиєм у 1240 році їхня доля невідома.

– Наприкінці періоду середньовіччя  бібліотеки будувалися при соборах. Книги було так важко робити, що їх приковували до стін великими ланцюгами, щоб уникнути крадіжки. Та одним з найцікавіших був засіб, що широко практикувався в Україні. На полях книги чи на початку її писалося міцне закляття або лайка до того, хто захотів би цю книгу привласнити. Ось зразок такого запису: “Хто хотів би віддалити цю книжку з цього місця, той буде мати зі мною справу  перед Божим судом”.

– Першу посадову інструкцію бібліотекаря у ХV столітті розробив італійський герцог Федеріго да Монтефельтро в якій сформулював вимоги, що пред’являються до бібліотекаря: вченість, приємний характер, представницька зовнішність та мова.

– Одна з найбільших  бібліотек світу – Національна бібліотека конгресу США, яка заснована  у 1800 році. Її книжковий фонд налічує 40 мільйонів примірників.

– Найбільша бібліотека в Україні – Національна  бібліотека України ім. В. І. Вернадського, заснована в 1714 році.

– Найменша «бібліотека» в світі знаходиться у м. Ашрісторі (Індія). У ній зберігається  лише одна книга.

– Перша в світі бібліотека без книг відкрита у Флориді (США), в якій немає жодної друкованої книги. Натомість відвідувачам надається доступ до архіву з понад 135 тис. електронних книг, які можна читати з комп’ютерів,  електронних читалок  чи планшетів.

 

– Найстаріша діюча бібліотека – наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка, заснована у 1608 р. при колегії єзуїтів. Але науковці вважають вік цього унікального зібрання книг значно заниженим, адже в його основу лягли видання з реформованих монастирських бібліотек, хронологія  яких починається  з XV ст.

– Пам’ятний знак на честь бібліотеки. В 1969 р. у Софійському монастирі в Києві встановлено пам’ятний знак на честь заснування Ярославом  Мудрим першої на Русі бібліотеки. Скульптор – Іван Кавалерідзе.

  • Найрідкісніша у світі книга – Біблія Гутенберга. Є однією з перших друкованих книг в світі, видана в 1456 році. Має рядкову структуру, тобто на сторінці інформація дається в 42 рядках.
  • Найдорожчою книгою, що знаходиться в приватних руках, є так званий “Лестерський кодекс”. Інша її назва – «Трактат про воду, землю і  небесні тіла”, створений Леонардо да Вінчі. Книга являє собою збірник думок, знахідок і висновків Леонардо да Вінчі на різні теми. Книга має всього 18 пергаментних сторінок, скріплених між собою, причому прочитати  таку книгу можна тільки за допомогою дзеркала. У 1994 р. її купив за 24 млн. доларів засновник компанії “Microsoft” Білл Гейтс.

Цікаві моменти із життя бібліотек світу:

– Місцева влада Мадрида відкрила на восьми станціях метро так звані філіали Biblio Metro. Це невеличкі кіоски, що нагадують бібліотеки. У кожному знаходиться близько 500 книг. Подорожній може підійти і вибрати собі одну зі списку, а потім безкоштовно користуватися нею до 15 днів.

– Бельгійські бібліотеки, щоб принадити до читальних залів відвідувачів, обіцяють їм романтичне побачення. Влаштовують масову зустріч, на якій присутні можуть познайомитися, а потім за допомогою книг запросити одне одного на побачення.

– В Японії створили робота, який дає можливість читати книги, не заходячи в бібліотеку. Він нагадує коробку 50 на 45 см на колесах, оснащену цифровою відеокамерою і особливою механічною рукою. Керування ним здійснюється через Інтернет. Машина здатна вибрати книгу і своїми механічними пальцями перегортати сторінки, передаючи вміст на дисплей користувача. Робот створений для людей, які не мають часу ходити до бібліотеки. Також його перевагою є те, що він може «обслуговувати» читачів навіть уночі.

– Людина замість енциклопедії – саме так можна охарактеризувати нову послугу однієї із бібліотек Голландії. Той, хто цікавиться культурою чи звичаями, наприклад, мусульман, циган, може за гроші орендувати на годину «живу енциклопедію» – представника того чи іншого народу і таким чином отримати потрібну інформацію.

– У  центрі Нью-Йорка існує готель «Бібліотека», призначений спеціально для книголюбів. У номерах розміщено більше шести тисяч книг. Замовляючи номер, потрібно вказати шифр за бібліотеко-бібліографічним каталогом, завдяки чому працівники підготують спеціально для відвідувача підбірку відповідної літератури.

– Жителі британського селища Уестбері-саб-Мендіп зробили з телефонної будки найменшу у світі бібліотеку. Вона працює цілодобово. Принцип роботи простий – відвідувачі кладуть на полицю уже прочитану книгу і беруть нову.

–  У Фінляндії працює 197 бібліобусів. Вони протягом дня відвідують школи, дитячі садочки, лікарні, будинки для пристарілих, а також тих, кому важко надовго вийти з дому. Внутрішня наповненість книгами бібліобуса змінюється залежно від типу тієї соціальної групи, яку він має відвідати…

І на завершення ми хочемо сказати:  Дорогі друзі! Пам’ятайте, що ті надбання людства, які відображені в книжках протягом багатьох століть, такі різні і такі дивовижні – відкриють для вас цікаві світи, про які ви і не здогадувалися раніше. Ви самі здивуєтеся, скільки нових  ідей вам прийде в голову, які ви зможете   використовувати і в навчанні, і в творчості, і в майбутньому …

Дідух-Бойчук Т.Г.- учитель зарубіжної літератури ,

Луник В.Д. – шкільний бібліотекар Новоселицької гімназії