«Гендер. Гендерні стереотипи та пастка аб’юзу»

Кампанія «16 днів проти насильства», яка стартувала в Україні, в першу чергу має на меті привернути увагу до проблеми домашнього насильства, захисту прав жінок. Ця важлива соціальна тема тільки віднедавна стала предметом обговорення в нашій країні. Подолати зло можна шляхом  відкритого обговорення, просвітницько-профілактичних заходів, які формують нетерпиме ставлення суспільства до насильства, починаючи з молодого покоління.

Саме таку благородну мету ставили перед собою десятикласники Новоселицького ліцею №1, приймаючи участь у психологічному практикумі  «Гендер. Гендерні стереотипи та пастка аб’юзу», який провела практичний психолог Н. Збурлюк. У ході практичної роботи учні навчилися розрізняти поняття «стать» та «гендер», дізналися про гендерні стереотипи, які є основою дискримінації в побуті, політичному житті країни, в сфері зайнятості та ін. Особливу увагу звернули на поняття аб’юзу – насильства і тиранії в сімейних стосунках.

Кожна команда ознайомила інших учасників із власними напрацюваннями з цієї тематики. Учні висвітлили різні сторони насильницьких взаємин, звернули увагу на ознаки, причини та наслідки аб’юзивних стосунків, дізналися про шляхи вирішення цієї болючої соціальної проблеми.

У ході практикуму учні отримали своєрідне щеплення від потрапляння в насильницькі стосунки в майбутньому. Це важливо не тільки для безпеки окремої людини, кожної сім’ї, але і для морального здоров’я суспільства в цілому.

Оксана Петрова – класний керівник 10 класу