«Пам’ятаймо! Вони захистили нас»

Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики. В житті українців Чорнобиль є незаживаючою раною болю і втрат. Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ.  Ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення вони  зупинили невидимого і дуже підступного ворога. Більше 6 тисяч подолян, одні з перших кинулись на ліквідацію аварії. На жаль, не всі вийшли з того пекла живими, багатьох не стало згодом.

Відповідно до  Указу Президента, починаючи з 2006 року, 14 грудня українці вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль, а подекуди і власного життя, зумів зупинити ядерного монстра. Обрана вона була не випадково, адже саме цього дня, 35 років тому, відбулася здача в експлуатацію об’єкту «Укриття» – саркофагу, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Таким чином, цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.

Отож, з метою вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, 14 грудня 2021 року у 8-А класі проведено виховну справу на тему: «Пам’ятаймо! Вони нас захистили». Учні згадали, що у ліквідації катастрофи взяли участь до 900 000 людей. На ЧАЕС були направлені пожежні, співробітники міліції, медпрацівники, військовозобов’язані. Вони працювали позмінно. Ті, хто набирали максимально допустиму дозу радіації, виїжджали, а на їх місце приїжджали інші. Одними з перших на ліквідацію наслідків аварії ядерного реактора були направлені пожежні. Ліцеїсти вшанували пам’ять ліквідаторів хвилиною мовчання.

Ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС завжди будуть для нас символом громадського подвигу та самопожертви, які заслужили вдячність мільйонів наших співгромадян. Під час страшного лиха вони добровільно зголосилися прийти на допомогу в умовах невідомої на той час небезпеки. На жаль, це коштувало їм підірваного здоров’я, а багато кому і життя. Їх мужні дії допомогли значно зменшити негативні наслідки катастрофи для України та світу.

МИ ШАНУЄМО ТА ПАМ’ЯТАЄМО ЛЮДЕЙ, ЯКІ ЛІКВІДУВАЛИ НАСЛІДКИ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АТОМНІЙ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ. МИ ШАНУЄМО ТА ПАМ’ЯТАЄМО ТИХ ЛЮДЕЙ, ЯКІ, НЕЗВАЖАЮЧИ  НА СМЕРТЕЛЬНУ ЗАГРОЗУ ДЛЯ СВОГО ЖИТТЯ, ЗРОБИЛИ ВСЕ,  ЩОБ ЗАХИСТИТИ ТА ВБЕРЕГТИ МИРНИХ ЛЮДЕЙ ВІД ЖАХЛИВОЇ БІДИ – ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ!

МИ ВДЯЧНІ ВАМ, ГЕРОЇ!

 

Класний керівник 8-А класу                                          С.Д.Козак