«Торгівля людьми. Міф чи реальність»

«Ніхто не повинен бути в рабстві або у підневільному стані;

 рабство і работоргівля забороняються в усіх видах».

Загальна декларація прав людини

 Здається досить дивним, що сьогодні, в ХХІ столітті, ми змушені  говорити про торгівлю людьми не в історичному контексті, а в реальному часі. На превеликий жаль, і зараз, мільйони людей у світі перебувають у рабстві. Торгівля людьми – сучасний прояв рабства. Серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі актуальним є торгівля людьми. Це третій, після торгівлі зброєю та наркотиками, злочин за прибутковістю. На превеликий жаль, ця проблема не втрачає актуальності й у наш час. Складна економічна ситуація, військова агресія в Україні, високий рівень безробіття, недосконалість законодавства та правова необізнаність громадян є основними причинами, які сприяють цьому явищу.

Жінки та діти, які змушені зараз покинути Україну через військову агресію Росії та прямують до сусідніх країн, стикаються з ризиками торгівлі людьми. Водночас чоловіки, що залишаються всередині країни, також можуть стати здобиччю торговців людьми. Втрата роботи і доходу внаслідок війни, обмежені можливості забезпечити головні потреби внутрішньо переміщених осіб, біженців та постраждалого від війни населення призведуть до зростання ризиків.

Злочинний світ пристосовується до змін реальності, полюючи на нові жертви, торговці людьми готуються скористатися вразливістю тих, хто змушений покинути Україну або покинути звичні місця проживання.

Отже, з метою підвищити рівень  поінформованості  та  усвідомлення учнями проблеми торгівлі людьми; обговорити причини, форми та ознаки цього явища; показати небезпечні наслідки та шляхи потрапляння в ситуацію торгівлі людьми в умовах воєнної агресії, ознайомлення з правилами безпечного виїзду та перебування за кордоном; формування навичок безпечної поведінки під час подорожі, у новому місці перебування та вдома, виховання поваги до прав та основних свобод людини, толерантне ставлення до потерпілих від торгівлі людьми; виховувати почуття відповідальності за свої вчинки, доброзичливість, людяність, пошану до людської особи в 8-А класі проведено виховну справу на тему: «Торгівля людьми. Міф чи реальність». Учні переглянули презентацію «Протидія торгівлі людьми», а також провели бесіду «Запобігання торгівлі людьми в умовах воєнної агресії». Діти обговорили ситуації, які  створені реальністю та  зробили висновок, що проблема торгівлі людьми є дуже гострою, особливо в цей нелегкий період для України, коли велика кількість громадян сподівається знайти кращого життя за межами нашої країни, та на жаль, багато з них потрапляють до рук шахраїв.

Сподіваємось, що проведення профілактичних заходів та достатня поінформованість сприятимуть розумінню суспільством, що «біле рабство» не є проблемою лише жертви, яка вже потрапила в тенета торгівців, а й кожного громадянина. Лише так буде досягнута головна мета – подолання цього ганебного явища.

Створення мирного, незагрозливого середовища як умови встановлення демократичних цінностей є орієнтиром для розбудови держави.

Класний керівник 8-А класу                              Козак С.Д.