Тиждень трудового та економічного виховання

«Лиш праця світ таким, як є, створила.

   Лиш в праці варто і для праці жить»

Іван Франко

В рамках загальношкільного проекту «Крок до зірок» з 04 по 08 квітня 2022 року пройшов тиждень трудового та економічного виховання, під час якого учні 5-х та 6-х класів приймали участь у цікавих заходах і самі були творцями. Тиждень розпочався із перегляду та обговорення відеоролика «Замазурена праця». Потім не менш цікавим був перегляд повчальних мультфільмів:  «Дитячий бюджет» – навчав дітей, як планувати свій бюджет з дитинства, тобто тримати баланс доходів та витрат, заощаджувати та самостійно заробляти, «Малі бізнесмени» – ознайомив із азами бізнесу для школярів. ТОП корисних лайфхаків для кухні – наука для дорослих і малих, як економити час та кошти в побуті.

Проведені  виховні справи «Праця-джерело життя й головна його прикраса», на яких учні дізнавалися про зміст понять «праця», «працьовитість», види праці, важливість фізичної праці для організму людини  та  фінансової грамотності в сучасному житті людини, пригадали прислів’я та дискутували, чому день без труда можна вважати «втраченим»,  дали старт рейтинговому конкурсу «Маленька праця краща за велике безділля». Учні фотографували та записували відео про власну щоденну трудову господарчо-побутову та діяльність у природі.

«Виховання тільки тоді й виховання, коли воно трудове: без праці, яка ввійшла в духовне життя людини вже в роки дитинства, неможливе ні моральне, ні естетичне, ні фізичне, ні розумове виховання» – цей вислів В. Сухомлинського актуальний і для сучасного суспільства.  Проведені заходи мали на меті  пробудити в учнів психологічну готовність  до праці: бажання сумнівно та відповідально працювати, усвідомлення соціальної значущості праці як обов’язку і духовної потреби, бережливість щодо результатів праці та повага до трудової діяльності, а також  усвідомлене ставлення до праці та її результатам; розвивати прагнення до підвищення трудових доходів, до поліпшення якості життя; орієнтувати на раціоналізацію праці та підвищення її соціально-економічної ефективності; сприяти моральному вибору в ситуаціях, пов’язаних з економічною діяльністю.

Трудове та економічне виховання підростаючого покоління – одна з основних складових у формуванні особистості нової людини.

Л.П. Лютик, Н.М. Бальон,

класні керівники 5-А та 5-Б класів