«Сучасний світ – без рабства!»

 Сучасна державна політика України у сфері протидії торгівлі людьми орієнтована на активізацію профілактичної роботи, а саме захист прав людини шляхом розвитку її правосвідомості, формування у підростаючого покоління вмінь об’єктивно оцінювати суспільну небезпеку явища рабства. 18 жовтня відзначається європейський день боротьби з торгівлею людьми. Саме тому 19 жовтня 2022 року в 5-В класі Новоселицького ліцею №1 була проведена інформаційно-пізнавальна година  «Прояви рабства в сучасному світі» під час якої діти ознайомились із напрямками: що таке «Торгівля людьми»; хто може постраждати від торгівлі людьми; які наслідки прояву рабства і як кожен може уберегти себе та своїх близьких від торгівлі людьми.  Після ознайомлення із теоретичним блоком, діти прийняли участь в дискусії «Торгівля людьми. Розпізнай небезпеку вчасно».

В ході заходу зроблено акцент на формуванні таких життєвих навичок, як спілкування, прийняття рішень, критичне мислення, управління емоціями, стресами та конфліктними ситуаціями, формування цінностей тощо. Саме розвиток цих життєвих навичок учнів є важливою умовою профілактики торгівлі людьми, оскільки готує особистість на порозі самостійного життя до попередження життєвих криз, аморальної чи протиправної поведінки, недопущення маніпуляції тощо.

Під час інформаційної години  учні сформували уявлення про суть торгівлі людьми, з’ясували причини та ознайомились із різними її формами, позбавились небезпечних стереотипів щодо рабства в сучасному світі.

Класний керівник 5-В класу  Я.В. Дисар