Проект 8-Б

На початку жовтня 2018 року учні 8-Б класу Новоселицької гімназії в рамках загальношкільного проекту «Крок до зірок» розпочали працювати над  реалізацією власного класного проекту з превентивного виховання. Проблема здорового способу життя молоді набула такої актуальності, що сьогодні всі говорять про неї, як про глобальну загрозу всієї нації. Тому, восьмикласники разом із класним керівником вирішили дізнатися про причини виникнення у дітей шкідливих звичок, про їхні наслідки та способи запобігання, а також  сформувати в юних особистостях  відповідального ставлення до власного здоров’я і здоров’я свого оточення як найвищих суспільних та індивідуальних цінностей.


Підліткам потрібні не лише знання, а й життєві навички, що допомагають робити життєвий вибір, досягати цілі, коригувати поведінку, оцінювати ризики, зберігати і покращувати здоров’я та його якість.

У реалізації проекту прийняло участь 28 учнів, батьки, вчителі та класний керівник Дисар Я.В.. Основний обсяг робіт над проектом здійснювався за рахунок опрацювання наукової літератури, школярі засобами ІКТ в мережі інтернет знаходили потрібну інформацію, власноруч створювали презентаційний матеріал.

У ході роботи над проектом, що тривав з жовтня по грудень 2018 року, діти мали змогу долучитися до пошукової роботи.

Із цікавістю учні об’єднувались в  групи та визначали завдання.

“Дослідники-соціологи” дізналися про групи ризику та фактори, що впливають на стан здоров’я людини; опрацювали наукову літературу про вплив психотропних речовин  на організм, зібрали матеріал про наслідки впливу тютюнопаління, вживання алкоголю та наркотичних речовин; дослідили ставлення учнів до шкідливих звичок (опитування). На круглому столі з соціальним  педагогом учні обговорили матеріал презентації «Ні – шкідливим звичкам!», провели інтерактивну акцію “Здоров’я – найдорожчий скарб”, створили “Антирекламу шкідливим звичкам”.

“Біологи-медики”  знайшли інформацію про вміст вітамінів у продуктах харчування; опрацювали наукову літературу щодо процесів харчування та травлення, визначили причини виникнення хвороб ШКТ; дослідили вплив харчування на стан здоров’я родини учнів; визначили, які найбільш корисні продукти для зміцнення здоров’я; дізналися про хвороби, що спричинені неправильним харчуванням. Для родини учні створили таблицю “Енергетичні цінності продуктів харчування”, склали раціональне меню для хлопців та дівчат,  розробили “Правила гігієни ротової порожнини” і виготовили постер “Вітамінна бомба”.

“Спортсмени-реабілітологи” дізналися про функції опорно-рухової системи, опрацювали наукову літературу про причини порушення постави, визначили наслідки гіподинамії, зібрали матеріал про види порушень постави, визначили стан постави учнів класу, навчилися надавати першу допомогу при різноманітних травмах. Школярі розробили  комплекс вправ з профілактики плоскостопості та викривлень хребта, створили презентацію «Гіподинамія-ворог сучасної людини”, прийняли участь у майстер-класі “Врятуй життя!” – надання першої допомоги при  травмах; розробили поради здорового способу життя “Один день з життя спортсмена” та провели промоакцію “Дбаємо про свою поставу”.

Діяльність творчих груп учнів за напрямками презентувалась на позакласному заході «Мистецтво бути здоровим». Наприкінці  заходу учні мали змогу оцінити один одного та поділитись своїми враженнями від участі у проекті.

 

Прес-центр 8-Б класу Новоселицької гімназії