«Від екології природи до екології душі»

 

 

Природу потрібно берегти,

як ми бережем саме життя.
П.І. Чайковський

 

В рамках загальношкільного проекту «Крок до Зірок» з екологічного виховання  у 6-А класі пройшов захист проекту на тему «Від екології природи до екології душі», у якому крім класного керівника та учнів класу прийняла участь Гушила Валентина Олексіївна – вчитель трудового навчання та технологій Новоселицької гімназії. Метою проекту було формування екологічної грамотності учнів, озброєння їх навичками економного, бережливого ставлення та використання природних ресурсів, формування активної, гуманної позиції у ставленні до природи, привернути увагу учнів гімназії до альтернативи використання пластикових пакетів на прикладі виготовлення екосумок і звести до мінімуму використання пластика; розвивати в учнів життєві навички свідомого ставлення до природи; виховувати екологічно свідомих і небайдужих учнів; створювати у школярів позитивну мотивацію гуманного ставлення до природи, формувати етичні відносини учнів з довкіллям.

Учні класу розділилися на три  групи. Творча група «Пошуковці» віднайшла та систематизувала матеріал про пластикові пакети, дослідила проблему забруднення навколишнього середовища пластиковими пакетами. А також група учнів створила презентацію на тему: «Пластикові пакети – недооцінена проблема сьогодення».

Група «Науковці» створила збірку учнівських творів на тему: «Людина і ліс», в якій на основі власних спостережень під час екскурсійної подорожі  до міста  Яремча – Буковель – смт. Ворохта учні поділилися своїми роздумами,   як впливає діяльність людини на природу і ліс зокрема.

Творча група  «Практики» віднайшла інформацію про екосумки та ознайомила учнів з етапами їх створення, а також презентувала готові вироби, створені власними руками. Група прорекламувала свій проект, створивши буклет «Екосумка – альтернатива пластиковим пакетам»

Так,в ході проекту учні дійшли висновку, що проблема сміття настільки глобальна, що розглянути всі її чинники в одній роботі абсолютно неможливо. Тому ми розглянули лише один її аспект, але той, який щодня породжує тони сміття на багато-багато років.

І це – пластикові пакети. За деякими даними  саме пакети складають до 10 % всіх відходів, що продукує людство. В одному тільки Києві на рік використовується два мільярди пакетів. І лише 5% з них потрапляють на переробку. Все інше викидається разом з іншим сміттям, зазначають в Національній екологічній раді України. Більш того, Україна в лідерах світу за обсягами сміття на одну людину. Американське агентство 24/7 Wall Street вирахувало, що на рік наша країна виробляє 474 млн тонн сміття.

Використання пакетів настільки збільшилося, що сьогодні вони становлять половину всього поліетиленового сміття у світі. Більшість пластику, за підрахунками ООН, потрапляє на сміттєзвалища, перероблюють лише 9%, і то лише 2% перетворюють у якісні вторинні товари. Якщо людство продовжить використовувати пакети з такою ж швидкістю, то вже у 2050 році на звалищах лежатиме 12 млрд тон пластикового сміття, а вся індустрія з виробництва цього світового зла поглинатиме 20% світового видобутку нафти.

Проблема забруднення пластиковими пакетами навколишнього середовища не тільки біда нашої школи та міста, а й проблема країни і всієї планети. У наш час великі міста, села, та й вся планета потерпає від головних екологічних проблем: неконтрольований видобуток корисних копалин, варварська вирубка лісів і забруднення побутовим сміттям. Можливо, вам, також, не подобаються пластикові пакети, що валяються на землі, що рвуться, забруднюючи природу. Якщо ви хочете вразити всіх своєю оригінальністю, йдучи в магазин за покупками  це означає лише одне – ви обов’язково поповните лави «екосумчастих»!

Якщо ви використовуєте екоторбинки, то вам, немає потреби, позбавлятися від неї так само швидко, як від поліетиленового пакета, адже вона міцна, легко переться і швидко висихає. А якщо ви з часом захочете утилізувати її, то вона не заподіє ніякої шкоди навколишньому середовищу.

Екоторбинка функціональна. В ній можна носити продукти з магазину, змінне взуття в школу, документи на роботу, так, власне все, що зможе поміститися! Екосумки просто оригінальні!

Отже, ми спробували дуже стисло дослідити проблему  забруднення навколишнього середовища пластиком і довели, що існує альтернатива пластиковим пакетам – це екосумки, які допомагають нам долучитися до збереження природи.

Отже, берегти і любити природу означає вивчати її, спостерігати, аналізувати. І вона, розкриваючи дивовижні таємниці, озветься у душі людини радістю життя. Вивченню і збереженню природи треба присвятити усе своє чесно прожите життя.

Охорона природи – обов’язок кожної людини. Успіх у цій справі залежить, перш за все, від усвідомлення важливості усього завдання, від переконаності, вміння і звички постійно, на кожному кроці оберігати рідну природу, лікувати ті рани, які вже нанесено і не допускати нових. Адже людству загрожує загибель найближчими десятиліттями, якщо воно терміново не змінить свого ставлення до природи, не змінить стилю своєї діяльності й існування, не переоцінить життєвих цінностей.

Людству потрібні нова філософія життя, висока екологічна культура й свідомість. Людина зобов’язана вклонитися своїй дарительці Природі. Недарма М.Рильський писав: «Люби природу не як символ
душі своєї, люби природу не для себе, люби для неї»

Козак Сніжана Дмитрівна,

класний керівник 6-А класу

Новоселицької гімназії