А над світом вишивка цвіте

Я рідний край та мову соловʼїну

У вишивку свою вплела, в нитки.

Я прославляю рідну Україну,

Яскраві вишиваючи квітки.

 

На початку ІІ семестру учні 7-А класу в рамках загальношкільного проєкту «Крок до зірок» розпочали працювати над класним проєктом з естетичного  виховання «А над світом вишивка цвіте».

Мабуть, ніколи не зможемо довідатися, хто і коли вперше здогадався втілити в узорний мотив красу рідної при­роди, свої переживання та відчуття, бо через недовго­вічність тканини та ниток наука позбавлена можливості точно визначити час виникнення цього мистецтва.

Однак знаємо, що українська вишивка сягає своїм корінням у сиву давнину. Елементи символіки сучасних українських узорів перегукуються з орнаментами, що прикрашали посуд трипільських племен. Історик Геродот писав, що вишивкою був прикрашений одяг скіфських племен. У Черкаській області було знайдено срібні пляшечки з фігурками чоловіків, одягнених у вишиті сорочки, датовані шостим століттям нашої ери.

Дуже цінувалась вишивка в Київській Русі. Сестра Володимира Мономаха Анна організувала в Андріївському монастирі школу, де дівчата вишивали золотом і сріблом.

Вишиванням здавна займалися жінки, що з покоління в покоління передавали саме типові, яскраві зразки орнаменту, кольору, техніку вишивання. Вишивки, передаючи характерні ознаки місцевості, відрізняються один від одного орнаментом, технікою виконання і гамою квітів.

Вишивка – один з масових і найбільш улюблених видів народного мистецтва. Вона є складовою частиною народного костюма, активно використовується в сучасному одязі, надаючи йому своєрідності і неповторності. Вишиті вироби органічно увійшли до побуту людей, прикрасили сучасний інтер’єр. Ми використали окремий вид вишивки – це вишивка бісером.

Вишивка бісером – це захопливий вид мистецтва. Вишивка завжди цінувалася дуже високо, особливо в наш час, коли техніка і штучні технології майже повністю замінили ручну працю. Тому ми вважаємо дуже важливим для себе перейняти досвід багатьох поколінь і навчитися вишивати не просто хрестиком, а бісером, як колись багато століть назад і до наших днів вишивали вправні майстрині.

Метою проекту є познайомитися з народною вишивкою та історією вишитих бісером картин, власноруч вишити та оформити картини; переконати друзів, що вишитий виріб,  виконаний власноруч,  стане  особливо  цінною річчю,  адже  він виконаний  в  індивідуальній,  неповторній  манері  і  яскраво   відображатиме  особистість  свого  творця.

Тим більше, знаючи, що ми зробимо приємно не тільки собі, а й близьким людям, процес вишивання картин буде ще цікавішим для нас. А це має чимале значення – адже коли знаєш, що твоя робота не буде марною, і працюєш із задоволенням.

Отже, працюючи над проєктом, ми вишили бісером квіти, які є елементами символіки та оберегами української вишивки.

В реалізаціїї даного проєкту прийняли участь учні, батьки, вчитель з технологій та класний керівник. Основним етапом було вишити бісером картини та їх оформлення, а також пошук та систематизація матеріалу пов’язаного з історією української вишивки. Силами учнів створено збірку «Вишиванка Буковини», презентацію «Вишита бісером картина», проведено виховну справу на тему проєкта «А над світом вишивка цвіте». Разом з вчителем з технологій, Гушилою Валентиною Олексіївною, та класним керівником підрахували собівартість створених картин. Більшість виховних заходів проходила в дистанційному форматі: учні в мережі інтернет відшуковували потрібну інформацію, створювали презентації, зі вторинних, екологічно чистих матеріалів зробили рамки для картин, естетично їх оформили.

Працюючи над проєктом, ми дізналися багато цікавого, пов’язаного з історією української вишивки, культури та народознавства, зокрема, про вишиванки Буковини. Ми отримали задоволення від отриманої роботи, тому що створили це власними руками. Також порівнюючи собівартість виробу, створеного власноруч із ціною аналога придбаного у торгівельній мережі, очевидна суттєва економія коштів. Загальні витрати на виготовлення вишитої картини з бісеру становлять 122,72 грн. Вартість такого виробу в магазині  від 300 грн. Виготовляючи вироби власними руками, існує можливість врахувати не тільки дизайнерські модні тенденції, а і власні побажання. У такому випадку є реальна можливість створити щось своє, неповторне, і що саме головне, в єдиному екземплярі. Виготовлена картина відповідає нашому задуму.

Отже, кінцева мета проєкту – це людина, володіюча умінням трудитися, бажанням творити та розвивати такі якості і здібності, які дозволять  їй не тільки досягти успіху в певній діяльності, але і бути творцем естетичних цінностей, насолоджуватися ними і красою навколишньої дійсності, розуміюча красу життя і красу мистецтва – досягнута.

Класний керівник 7-А класу                                               С.Д.Козак