«12 лютого – Міжнародний День дітей-солдатів (День Червоної Руки)»

Щорічно 12 лютого планета вшановує пам’ять дітей-солдатів – відповідна подія отримала назву День Червоної Руки. День  пам’яті,  створено з метою заклику до дій, спрямованих проти вербування неповнолітніх та з метою підтримки дітей, в яких війна вкрала дитинство.

Подію започаткувала Організація Об’єднаних Націй у 2009 році, коли офіційно набрав чинності протокол щодо участі неповнолітніх у військових діях.

Саме з метою ознайомити учнів з історією виникнення свята, пов’язати свято з подіями, які відбуваються в Україні в 10-А класі проведено захід на тему «12 лютого – Міжнародний День дітей-солдатів (День Червоної Руки)». В ході бесіди діти пригадали, що близько 20 країн світу (Палестина, Уганда, Судан, М’янма, Колумбія тощо) використовують дітей у воєнних конфліктах. За підрахунками, приблизно 250 тисяч неповнолітніх поповнюють ряди армій, третина з яких дівчата. День боротьби з використанням дітей-солдатів актуальний не тільки для зарубіжжя, але і для України. З початком війни на Донбасі проросійські заколотники і російські диверсанти почали вербувати до своїх рядів не тільки дорослих чоловіків, а й дітей.

Ліцеїсти засудили використання осіб до 18 років збройними силами чи збройними формуваннями. Оскільки, використання дітей збройними силами та формуваннями “порушує їх права та завдає фізичної, емоційної, ментальної, духовної шкоди, а також шкоди їх розвитку”. Багато з таких дітей згодом ще протягом тривалого часу стикаються з психологічними наслідками.

Наостанок, учні долучилися до акції «Червоної Руки», намалювавши червоні долоні на папері.

 

Класний керівник                     Сніжана Козак