Соборність – духовна єдність українців

«Велична і свята, моя ти Україно,

лише тобі карать нас і судить

Нам берегти тебе, Соборну і єдину

І нам твою історію творить!»

Ліна Костенко

…Історія будь-якого народу містить періоди, дати, які є дуже важливими і доленосними в його житті. Однією з таких дат  для України стало 22 січня 1919 року – день ухвали Акту Злуки ЗУНР І УНР. В цьому акті відзначалося:  «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка»…  Так, історію ми повинні знати й пам’ятати, а особливо те, що довелося й доводиться пережити нашій державі, Україні.

Виховний захід «Соборність – духовна єдність українців», було проведено для учнів 10 -11 класів Новоселицького ліцею №1, метою якого  було пояснити учням історичне значення Декларації про об’єднання УНР і ЗУНР (Акта злуки); поглибити знання учнів про історію виникнення свята Соборності України. Ознайомити з цікавими фактами про Україну. Викликати інтерес до вивчення історії України. Виховувати патріотичні почуття, відповідальність,   повагу до своєї Батьківщини, її історії та державних свят;  вшанувати борців за незалежність України. До проведення дійства долучилися: Раїса Феодосіївна Владимирська, історик та наші воїни-захисники ЗСУ  Вадим Шмиговой і Євген Горбатюк, які розповіли про події минулого та нашого сьогодення. У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель. Адже всі ми добре знаємо, що відбувається й нині в нашій державі…боротьба продовжується, боротьба триває.

Отже, українці показали, що, незважаючи на століття перебування під владою різних держав, вони єдиний народ, який хоче жити у самостійній соборній державі. Сьогодні ми віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – розбудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, щоб показати нашим пращурам, що ми – гідні нащадки, а зробити це можливо лише працею в ім’я святої пам’яті борців за волю України, добробут нинішніх і наступних поколінь. І значною мірою це залежить від вас – молодого покоління соборної України. Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки – це не тільки суспільна потреба, а й моральний обов’язок берегти світлу пам’ять незліченних жертв, протягом віків принесених українським народом на вівтар незалежності, соборності, державності!

Пам’ятаймо: Соборність – мета Перемоги. Все буде Україна!

Класні керівники: Оксана Петрова, Тетяна Дідух-Бойчук