«Людина не товар»

«Ніхто не повинен бути в рабстві або у підневільному стані;

 рабство і работоргівля забороняються в усіх видах».

Загальна декларація прав людини

 

Здається досить дивним, що сьогодні, в ХХІ столітті, ми змушені  говорити про торгівлю людьми не в історичному контексті, а в реальному часі. На превеликий жаль, і зараз, мільйони людей у світі перебувають у рабстві. Сьогодні торгівля людьми не має кордонів, а торгівці людьми – не мають національності. Сексуальна експлуатація. Трудове рабство. Продаж дітей – ці теми не просто актуальні, а перебувають у фокусі діяльності не лише українських, а й іноземних правових організацій.

Торгівля людьми та трудова експлуатація українців були серйозною проблемою вже давно. Проте, з початком повномасштабної війни чимало наших громадян стали ще більш уразливими щодо цього, передусім через зубожіння та загрозу бойових дій.

З метою підвищити рівень  поінформованості  та  усвідомлення учнями проблеми торгівлі людьми, трудової та сексуальної експлуатації в умовах війни; обговорити причини, форми та ознаки цього явища; показати небезпечні наслідки та шляхи потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, ознайомити з правилами безпечного виїзду та перебування за кордоном; виховувати почуття відповідальності за свої вчинки, доброзичливість, людяність, пошану до людської особи в 10-А класі проведено виховну справу на тему: «Торгівля людьми, трудова та сексуальна експлуатація в умовах війни». Практичним психологом Збурлюк Н.М. проведено ділову гру «Як не потрапити в тенета торгівців людьми». Підлітки розглядали, аналізували і обговорювали різні ситуації, запропоновані психологом та розігрували сценки вербування людини у економічне (трудове) і сексуальне рабство.  Також учні переглянувши презентацію та відеоролик з даної теми дізналися, що до початку повномасштабної війни понад 60% постраждалих були чоловіками, а понад 85% були жертвами трудової експлуатації, причому 55% постраждалих мали вищу або професійну освіту.  Війна з країною-агресором принесла нові виклики з даної теми. Внутрішньо переміщені особи та біженці стали новою вразливою ціллю для вербувальників. За неофіційною статистикою, яку ведуть неурядові організації з протидії торгівлі людьми, з початком повномасштабної війни за кордоном зникли безвісти понад 20 тисяч громадян України. Багато з них, імовірно, стали жертвами торгівлі людьми.

Отже, на  закінчення хочеться побажати вам в майбутньому  зробити свідомий і виважений вибір.  Пам’ятайте, що з будь-якої ситуації можна знайти вихід.

Класний керівник                     Сніжана Козак