«Екологічні струни природи. Здорове довкілля-справа кожного»

 На початку вересня 2023 року учні 6-В класу в рамках загальношкільного проекту «З Україною в серці» розпочали працювати над  власним класним проектом з екологічного виховання «Екологічні струни природи. Здорове довкілля-справа кожного». Першим етапом стала робота над міні-проектом «Опалого листя таємниці…». Обрали цю тему тому що у жовтні-листопаді жителі Новоселичини починають масово спалювати листя і забруднювати навколишнє середовище. Учні 6-В класу разом із класним керівником та вчителем курсу «Пізнаємо природу» Яною Дисар поставили собі за мету провести інформаційно-агітаційну роботу серед жителів громади, акції «Не спалюй листя!», «Бережи довкілля – створюй компостні ями!»,  провести міні-дослідження, опрацювати наукові видання і дізнатися якої шкоди населенню може завдати димова завіса, і яка користь від опалого листя може отримати жива природа.

         У реалізації проєкту прийняло участь 23 учня 6-В класу, батьки та класний керівник. Під час роботи над проєктом, що тривав з вересня по листопад 2023 року, діти мали змогу долучитися до пошукової роботи.

 Із цікавістю учні об’єднувались в  групи та визначали завдання. «Агрономи- біологи»  опрацювали наукову літературу щодо характеристики рослин, будови листків, складу органічних добрив; ознайомились  із механізмом опадання листя; опанували наукові терміни: листопад, пластиди, хлорофіл, компост; провели експериментальну роботу по створенню компостної ями.

Творча група «Медики» дізналися  якими хворобами частіше хворіють люди в осінній період, ознайомились із цінами на ліки в аптеках міста, здійснили пошук інформації щодо хвороб, які виникають внаслідок дихання канцерогенним пилом від спаленого листя, провели експертизу цін на ліки, які приймаються під час хвороб.

«Хіміки» довідались про речовини (корисні чи отруйні), що виділяються в навколишнє середовище при спалюванні опалого листя та сухої трави, підібрали інформацію про вплив отруйних речовин на грунт, живі організми, опанували наукові терміни: хімічні елементи, канцерогени; провели аудит речовин, що входять до складу повітря, грунту до і після потрапляння отруйних речовин, розробили презентацію «Опале листя: користь чи шкода?»

Найяскравішим вдався звіт групи  юних «Фотокореспондентів».  Учні опрацювали матеріали про цікаві місця Новоселиччини, Чернівецької області, Закарпаття; здійснили віртуальну екскурсію «Мальовничими місцями Буковини» та створили фотомаршрут; провели фотодослідження за наслідками збору опалого листя, випустили фотоальбом «Чарівниця осінь чи димова завіса».

Підсумками роботи учнів стали: розробка довідника «Як створити компостну яму», опублікування в ЗМІ  статті-звернення про шкідливість спалювання опалого листя і сухої трави для жителів Новоселиччини; створили міні-енциклопедію «Які хвороби провокує спалене листя» та  аудиторний протокол «Побічний ефект»; розробили пам’ятку: «Обережно! Це шкідливо для здоров’я» та презентацію: «Опале листя: користь чи шкода?»; організували фотовиставку «Чарівниця-осінь», організували арт-виставку «Не спалюй листя», створили відеоролик про заборону спалювання листя та поширили на веб-сторінках, взяли участь в обласному конкурсі «Про що розповів осінній листок».

Діяльність  груп учнів за напрямками презентувалась на позакласному заході «Вчимося жити, допомагаючи природі». Наприкінці  заходу учні мали змогу оцінити один одного та поділитись своїми враженнями від проєкту.