Безпека в інтернеті

 Інтернет – дуже потужний ресурс, який значно полегшує життя людини та відкриває майже необмежені можливості для самореалізації та саморозвитку юної особистості, спілкування, навчання, дозвілля. Але разом з тим, в Інтернеті приховано досить багато небезпек як для дітей, так і для дорослих. Знання цих небезпек дозволить їх уникнути.

В рамках тижня «Безпека в інтернеті» учням 10 -11 класів Новоселицького ліцею №1 було проведено етичну бесіду «Неприємності в мережі та як їх уникнути» працівниками відповідних органів правопорядку: Гуцу Романом Дмитровичем, інспектором ювенальної привенції Чернівецького РУП ГУНП Чернівецької області та поліцейським офіцером Новоселицької громади Туряком Сергієм Дмитровичем. Метою заходу було: розширити й поглибити знання про безпечний Інтернет та соціальні мережі, сприяти обізнаності учнів про небезпеки, які існують в Інтернеті та соціальних мережах і про шляхи їх подолання, мотивувати поширювати цю інформацію у своєму середовищі, розвивати уважність, спостережливість, мовленнєві навики, пам’ять, виховувати любов до родини, навколишнього світу, етичне спілкування між товаришами, дорослими, молодшими товаришами. Під час бесіди учні мали змоги переглянути ряд відеороликів: «День безпечного Інтернету», соціальний ролик «Стоп секстинг», «Онлайн-грумінг», «Чому дописи у соціальних мережах про дітей можуть зашкодити їхньому майбутньому», які розповіли та зайвий раз нагадали, що можна, а чого не потрібно робити в Інтернеті. Діти задавали питання, висловлювали свою думку, продемонстрували відповідні знання з даної теми та про правила поведінки в соціальних мережах. Захід видався цікавим та повчальним.

І на завершення ми хочемо сказати: наше життя вирує все швидше та швидше. Інтернет уже зараз став невід’ємною його частиною.  Цілком ймовірно, що у найближчому майбутньому Всесвітня мережа повністю замінить усі інші засоби зв’язку. Та давайте зупинимось на мить і  замислимось, чи дійсно ми хочемо провести усе життя у віртуальному світі? Бачити аватарки – замість живих облич, смайлики – замість живих посмішок. В решті решт як та на що втрачати власний час – це вільний вибір кожного.  Але  пам’ятайте: Інтернет – це лише інструмент, яким Ви користуєтесь, щоб отримати відповіді на свої питання, підготувати реферати та доповіді, спілкуєтесь, якщо між вами величезні відстані. Вчиться користуватись Інтернетом із розумом.

Життя людини – це найдорожчий Божий дар на Землі. Будьте обережними з безпечним Інтернетом!

О.Петрова, Т.Дідух-Бойчук – класні керівники