День Єднання

«В нас все своє, не треба нам чужого,

Що маєм – наше, і не маєм нарікань.

Ні в кого зовсім ми не просимо нічого,

Тож не пробачим зайвих зазіхань…»

Сергій Ущапівський

16.02.2022

16 лютого українці вдруге в історії відзначають  День єднання.  Ідея свята –  показати світу єдність українського народу на тлі військової загрози.  У президентському указі №53/2022 від 14 лютого 2022 року йдеться, що День єднання оголошено для  «посилення консолідації» українців, зміцнення їхньої “стійкості” на тлі зростання гібридних загроз, пропагандистського та морально-психологічного тиску на суспільну свідомість. «Великий народе великої країни, добрий ранок тобі! Сьогодні важливий – День єднання нас всіх. Ми різні, різного віку, різної статі, з різних міст, регіонів, різних професій, різних талантів, різних знань, мов, релігій. Але об’єднує нас єдине бажання: жити в мирі, щасливо, однією родиною, з дітьми, з батьками. І на все це ми маємо повне право. Бо ми в себе вдома, ми в Україні. І ніхто наш дім не буде любити так, як ми любимо. І ніхто, тільки ми разом, зможемо наш дім захистити…» –  президент України Володимир Зеленський.

В рамках тижня – Герої нашого часу, учні 10-11 класів Новоселицького ліцею №1 провели виховну справу «День Єднання», метою якої було  ознайомити  та розповісти дітям про знамену дату в календарі, виховання національної свідомості учнів і людської гідності, виховання  глибокої поваги  та любові до Батьківщини. Василь Троянович Горбатюк, вчитель історії, який був запрошений на захід, розповів дітям про історичну сторону цієї дати – Дня  Єднання, переглянули презентацію «День єднання».

Велика війна стала критичною точкою об’єднання українців довкола спільних цінностей.  Наша мета – проєвропейський курс розвитку! За останніми моніторинговими дослідженнями (2022 рік), значно зросла частка тих, хто пишається своїм українським громадянством, і майже до нуля впала частка людей, які кажуть, що не пишаються ним. Згідно з опитуванням, понад 90% українців пишаються своїм громадянством: 54,5% – дуже пишаються й 36% – скоріше пишаються. Це найвищий показник за весь час соціологічного дослідження. За час повномасштабної війни національне єднання стало безпрецедентним. Люди згуртувалися, допомагають, чим можуть: приймають, як рідних, вимушених переселенців, роблять усе, аби їм було комфортно, підтримують морально. З молитвою у серці сортують, вантажать, доставляють гуманітарну допомогу, готують їжу для захисників, плетуть сітки, виготовляють окопні свічки. Патріотизм сьогодні набуває особливого значення.

Ми, учні та вчителі Новоселицького ліцею №1, завжди готові допомогти та допомагаємо тим, хто потребує допомоги, беремо участь у різноманітних благодійний акціях, марафонах. І також сьогодні приєднуємося до участі в флешмобі #Україна_в_сердці#Україна_понад_усе…

Класні керівники: Оксана Петрова, Тетяна Дідух-Бойчук