«Козацькому роду нема переводу»

Україно, ти моя молитва,

ти моя розпука вікова…

Гримотить над світом люта битва

за твоє життя, твої права

В. Симоненко

Українці у всі часи та понад усе цінували свою свободу. І значною мірою через це воювати нам доводилось багато і часто. Доводиться і нині захищати себе від нападників і не допустити завоювання території. Хто б міг подумати, що брати до рук зброю українцям доведеться й у третьому тисячолітті.

Які вони — українські воїни Х, ХVІІ, ХХІ століть? Змінювались обладунки, зброя, воєнні тактики та способи формування військ. Та незмінним залишився волелюбний дух, незламність і здатність до саможертовності, яка дивує увесь світ. Не раз ми воювали і боролись. Переможемо і цього разу. Бо славні справжні герої були завжди і не перевелися досі в Україні.

З 1 по 6 жовтня 2023 року у Новоселицькому ліцеї № 1 проходив Тиждень героїко-патріотичного та військового виховання, метою якого було виховання української молоді в дусі військових традицій Українського народу, формування патріотичної свідомості, виховання інтелектуального, творчого та фізичного розвитку кожної особистості задля розквіту держави в цілому, шанобливого ставлення до історії, культури та традицій українського війська. Протягом тижня класні керівники 6-их класів та бібліотекар ліцею провели захід «Душу-Богові, життя – Україні, честь – для себе», на який запросили воїнів, Басарабу Олексія Олексійовича, Боднарюка Сергія Олександровича, Гасюка Сергія Петровича.  Учні 7-8-их класів взяли участь в акції «Лист на передову», де натхненно писали та малювали зворушливі листи-подяки, щоб підняти бойовий дух солдатам, які захищають країну, підбадьорити їх та побажали їм живими повернутися до рідних домівок.

В рамках тижня в 9-их класах проведено урок мужності «Захисникам України присвячується…». Протягом уроку дев’ятикласники пригадали всіх тих, хто стоїть на передовій, ризикуючи своїм життям заради миру та безпеки в Україні та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. В 10-11-их класах проведено виховну справу на тему від «Козаків до кіборгів», де ліцеїсти мали змогу поринути в світ історії, згадати про захисників нашої держави, починаючи від скіфів, дружинників Київської Русі, козаків, опришків, січових стрільців, воїнів УПА до «кіборгів», висловити свої думки щодо нашого сьогодення.

У четвер учителем «Захисту України» Горбатюком В. Т. та виховником куреня Народного Героя України ім. Вадима Балюка Дисарем А. С., вчителями фізичної культури, Чулеєм С. В. та Басарабою О. О., проведено військово-патріотичну  гру «Козацькому роду нема переводу» серед учнів 9-11 класів школи. Гра складалась з таких етапів: збирання та розбирання АК на швидкість, кидання гранат, підтягування та стрільба з гвинтівки, кожний з яких вимагав від учасників не тільки мужності, сили та витривалості, а й кмітливості та інтелекту. Учні  продемонстрували свою вправність у фізичній та військовій підготовці, а також отримали практичні знання.

Наприкінці заходу, вчитель ЗУ привітав і нагородив переможців і усіх учасників гри, які з гідністю та честю показали себе у змаганнях та в черговий раз довели, що наша молодь знаходиться на вірному шляху розвитку тієї рушійної сили, яка вже змінила і в подальшому буде змінювати країну і хід її історії. У підсумку І місце виборов рій 11 класу, почесне ІІ місце та ІІІ місця – рої 9-А та 10-Б класів.

Отже, завдяки військово-патріотичній грі педагогічний колектив ліцею продовжує виховувати учнів у дусі відданості Батьківщині та її народу на основі відродження національних і загальнолюдських духовних і моральних цінностей; виховує у підлітків глибокі і тверді національно-патріотичні переконання, готує молодь до творчої праці, довійськової служби та захисту своєї Батьківщини шляхом залучення до військово-спортивної патріотичної роботи; виховує духовно та фізично розвинене юне покоління українців.

То ж щиро  вітаємо наших учнів  з перемогою  та дякуємо вчителям  за їх підготовку! Так тримати!

 

Класний керівник                                  Сніжана Козак