Торгівля людьми – прояв сучасного рабства…

В рамках тижня протидії торгівлі людьми в 11 класі Новоселицького ліцею №1 проведено виховну справу на тему: «Торгівля людьми, трудова та сексуальна експлуатація в умовах війни», метою якою було: інформування про сучасні прояви торгівлі людьми в наше сьогодення, підвищення  рівня поінформованості та усвідомлення учнями  гостроти проблеми торгівлі людьми, обговорення причин, форм та ознак цього явища, показати небезпечні наслідки та шляхи потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, ознайомити з національними і міжнародними документами щодо попередження торгівлі людьми. До проведення заходу долучилася соціальний педагог освітнього закладу – Крістіна Кочервей, яка розповіла та поповнила знання підлітків певною інформацією щодо проблем, які існують в нинішньому світі.

З початку війни ризик потрапляння в ситуацію торгівлі людьми значно підвищився. Це пов’язано з тим, що частина людей виїхала на тимчасове місце проживання до Європи, частина переміщена всередині держави, а значна кількість людей примусово вивезені на територію росії та білорусі. Окрім того, російська агресія та злочини, вчинені представниками держави-агресора стосовно мирного населення України, зокрема, їх незаконне утримування, перебування в полоні та використання у збройному конфлікті, загострили проблему трудової та сексуальної експлуатації крізь призму стаття 149 Кримінального кодексу України. Оскільки торгівля людьми визнана міжнародною проблемою, вона не може бути розв’язана на рівні однієї України. Така боротьба потребує і національних, і міжнародних спільних дій та співробітництва – необхідно об’єднаними зусиллями перервати цей ланцюг насильства. Варто зазначити, що 19 липня 2022 року Держдепартамент США включив росію до списків країн, що ведуть політику або практику торгівлі людьми та примусової праці або чиї сили безпеки та підтримувані урядом збройні організації вербують чи використовують дітей як солдатів.

Також ліцеїсти переглянули відеоролик, який вкотре нагадав, довів їм, як потрібно вести себе в тій чи іншій ситуації, а також запам’ятати номери телефону, куди можна звернутися за допомогою в разі потреби.

  Скажемо  разом  НІ сучасному рабству, НІ торгівлі людьми…

Класний керівник: Тетяна Дідух-Бойчук