«Світ професій і твій вибір»

Необхідно збудити думку дитини до ремесла.

Таким чином, у праці зростатиме душа,

і людина стане майстром своєї справи

К. Ушинський

Вибір професії — невід’ємний етап у житті кожного, хто здатен працювати. Рано чи пізно ми всі виходимо на роздоріжжя, щоб серед тисячі шляхів обрати свій, єдиний. І тут важливо не помилитися — віддати перевагу тій професії, яка найбільше відповідає здібностям, покликанню, знанням, потенціалу.

З цією метою та в рамках тижня профорієнтаційного виховання у 10-А класі проведено виховну справу на тему: «Світ професій і твій вибір», а також десятикласники долучилися до зустрічі з представниками кафедри маркетингу, інновацій та регіонального розвитку ЧНУ. Метою заходу було допомогти старшокласникам у визначенні цілей на майбутнє; мотивувати їхню подальшу навчальну діяльність при виборі професії; розширити знання учнів про професії, які мають сталий попит на ринку праці; надати допомогу у виборі професії до душі; як уникнути помилок і розчарувань у виборі професії; з’ясувати зміст мотивів вибору професії і сприяти розвитку зосередженості, щоб не розгубитися в різноманітності; розвивати ділові якості, критичне ставлення до себе, до своїх можливостей, до дійсності; виховувати бажання працювати, не лінуватися, виховувати шанобливе ставлення до будь-якої професії.

В ході бесіди учні поділилися думками, щодо власного вибору та дійшли висновку, що вибір професії – одне з самих відповідальних рішень, яке приймає людина в житті. Звичайно, можна покинути інститут на 3-му курсі, зрозумівши, що це не твоя справа, а можна через декілька років залишити роботу, яка не подобається. Але час буде втрачено. Вибір професії – як і всякий вибір – це прийняття рішення при великій кількості альтернатив і необхідності враховувати різні фактори: свої можливості та перспективу на майбутнє.

Тож нехай майбутня професія принесе усім радість, моральне й духовне задоволення, і пам’ятайте: гарна професія – ключ до успіху.

 

Класний керівник                                  Сніжана Козак