«Доброчесність – це чинити правильно, навіть тоді, коли тебе ніхто не бачить»

Що таке академічна доброчесність та як її дотримуватися? Які існують порушення академічної доброчесності? Про це і не тільки дізналися учні 6-А класу Новоселицького ліцею №1 під час виховної справи «Академічна доброчесність, її наслідки».

Мета роботи була – ознайомити учнів із поняттям «академічна доброчесність», на основі життєвих та шкільних ситуацій, пояснити які бувають наслідки недотримання доброчесності, інтелектуальна власність; розробити правила доброчесної поведінки для учнів класу; розвивати навички умілого користування інтернетом, виховувати повагу до чужої діяльності, інтелектуальної праці. Під час справи діти ознайомилися із поняттям «академічна доброчесність» (зокрема списування), переглянули відео «Навчайся гідно та відповідально» та усім класом склали Правила доброчесної поведінки 6-А класу.

Учні дійшли висновку, що дотримання всіх цих правил, а саме: збереження авторства, повага до нього, вказівка на джерело, звідки вони взяли певну інформацію – все це є академічна доброчесність, а от списування, перефразування, фальсифікат у свою чергу – це порушення, за яке учасник освітнього процесу може бути притягнений до відповідальності.

Підлісна Наталія класний керівник 6-А класу