#ПисанкаChallenge2023

Писанка – гордість України!

На столі – духмяна паска,

А круг неї – писанки.
Уділи нам, Боже, ласки

                               На всі дні, на всі віки!..    

 

Писанка – одна із стародавніх форм українського народного мистецтва, у якому  наші пращури втілювали свої прагнення та віру.

За традицією розпочинали писати писанки з другої половини  Великоднього посту. Займалися цим переважно жінки. На Великдень писанки та крашанки освячували у церкві, а потім використовували для прикрашання осель, у великодніх  іграх або з ритуальною чи магічною метою. Учні 7-Б класу Нососелицького ліцею №1 також вирішили  долучитися до цього виду мистецтва.

Саме тому, на початку ІІ семестру, в рамках загальношкільного проєкту «Крок до зірок» ми розпочали працювати над класним проєктом з естетичного  виховання «Писанка – гордість України».

Метою даного проєкту є: запалити в душі учнів український вогник цікавості, який допоможе духовно збагатити їх, викликати інтерес до культурних традицій українського народу, розвивати духовні та естетичні ціннісні орієнтири у сфері образотворчого мистецтва та трудового навчання, виховувати і підтримувати пізнавальну естетичну діяльність народознавчого та творчого характеру, бажання продовжувати й розвивати традиції українського народу.

В реалізації даного проєкту прийняли участь учні, батьки, вчитель з технологій та класний керівник. Основним завданням учнів було дізнатися про історію виникнення Великодня та традиції його святкування, про звичаї розфарбовувати  писанки, ознайомитись із значенням символів та орнаментом розпису, зацікавитись і захопитись  мистецтвом писанкарства.

Разом з вчителем з технологій Процюк І.І. та класним керівником діти виготовили композицію «Писанковий розмай», намалювали власні ескізи-малюнки писанок та створили фотоальбом «Писанка чудова, різнокольорова».

Для нас українців писанка є  символом радості, всепрощення й великоднього привіту. Мудрі представники старшого покоління кажуть: «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки». І справді, тільки велика любов може творити такі дива гармонії та уяви, бо кожна писанка — це окремий малесенький світ.  Нікого не залишили  байдужими чудові роботи учнів 7-Б класу.

Тож з нагоди наближення світлого свята ми щиро вітаємо усіх з Великоднем! Терпіння, спокою і мудрості! Миру і злагоди у наших домівках  та у нашій державі! Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Класний керівник 7-Б класу: Р.Г. Одажіу