За Соборну Україну

“Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіціальних кордонів.”     Іван Франко.

22 січня 1919 р. у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори. На них проголосили Універсал Директорії Української Народної Республіки про злуку із  Західноукраїнською Народною Республікою. Ідея соборності охопила українців у найвіддаленіших куточках їх проживання. Саме про ці події цікаво розповідала учням 10-Б кл. вчителька історії нашого ліцею Г.В. Пивнюк на виховній годині.

Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність – це залишається на порядку денному наших національних завдань. Темі єдності було присвячено й Урок Соборності, до якого десятикласники під керівництвом Галини Василівни підготували реферати про історичне значення проголошення незалежності УНР та Акта Злуки УНР і ЗУНР. Доповідачі чітко підкреслили, що сучасні події нинішньої російської агресії підсилюють значимість Акта Злуки, адже українців знову хочуть “пошматувати” та розділити.

Тому для нас свято Соборності є дуже важливим – воно нагадує про найважливіше: “в єдності – сила, в розділенні – поразка”.

Старостат 10-Б класу.