Професійні захворювання

В рамках тижня «Охорони праці», в рамках місячника з охорони  праці та безпеки життєдіяльності в 10-11 класах Новоселицького ліцею №1 було проведено виховну справу «Професійні  захворювання», в форматі телемосту.  Так,  як учні 11 класу працюють в рамках загальношкільного проєкту «Крок до зірок» із профорієнтаційного виховання, вирішили розповісти, донести пізнавальну інформацію через перегляд презентацій, відеороликів про професійні захворювання різних професій, про дотримання основ гігієни праці.

Людське життя та здоров’я є найціннішим в світі. Майже третину свого життя людина проводить на роботі. Працюючи, на організм людини впливають різноманітні виробничі фактори, як пил, шум, вібрація, електромагнітні випромінювання тощо.  Відповідно до законодавства за створення безпечних, сприятливих та здорових умов праці відповідає роботодавець. Державна служба України з питань праці здійснює нагляд за тим, щоб права працівників не були порушені.

Професійна захворюваність, виникає внаслідок впливу на організм людини несприятливих факторів виробничого середовища, а також самого трудового процесу. До професійних недуг належать насамперед хвороби, що виникають внаслідок безпосередньої дії на людей виробничих шкідливих факторів, а також ті, що за певних виробничих умов розвиваються значно частіше, ніж звичайно. Негативні зміни в організмі відбуваються тільки в тому випадку, якщо вплив несприятливого виробничого чинника перевищує безпечний рівень для здоров’я працюючого.

Слід нам знати, що підвищення рівня безпеки праці можливо досягти шляхом проведення профілактичних заходів: розроблення та впровадження у діюче виробництво інноваційних технологій, нових видів засобів індивідуального та колективного захисту; відновлення та модернізація медичних служб на виробництві; підвищення рівня культури безпеки праці шляхом пропагування безпеки праці та способів запобігання виникненню ризиків виробничого травматизму і професійних захворювань; формування відповідального ставлення працівників до особистої безпеки.

На завершення дійства одинадцятикласники  акцентували увагу на тому, що слід пам’ятати про  дотримання законодавства у сфері охорони здоров’я, гігієни праці та промислової безпеки стане запорукою збереження найціннішого в світі – людського життя.

Класні керівники: Оксана Петрова, Тетяна Дідух-Бойчук