Український віночок – краса і традиції сплелись воєдино

Віночок вити – життя любити

Сучасне життя наповнене бурхливим розвитком високих наукових технологій, надзвичайними темпами і ритмами, які значно впливають на наш побут і спосіб життя. І тим цінніший інтерес до національного коріння, до витоків, традицій, етнічних особливостей, які лежать в основі нашої національної самобутності. Сьогодні питання національного відродження особливо актуальне, адже побудова сильної сучасної незалежної держави неможлива без міцного національно-історичного фундаменту, значною складовою якого є історично сформовані національні символи.

Віночок, сплетений з квітів і трав, оздоблений яскравими стрічками, — один з найдавніших українських символів. Образ української дівчини неможливий без гарно увінчаної квітами голови. Та мало хто сьогодні знає, що це не тільки чудова прикраса, яка формує естетичний зовнішній вигляд юної українки, а перш за все — важливий елемент — символ українського життя. Тож дана тема є актуальною ще й тим, що в період цього відродження все ще простежується багато білих плям у вивченні традицій українського вінкоплетення, застосуванні цієї національної прикраси у різноманітних народних обрядах, трактуванні символічно-оберегового значення усього вінка та окремих його складових; невігластва у підборі квітів, стрічок та інших матеріалів для вінків, ігнорування вікових традицій у створенні вінків для різних вікових категорій та обрядів тощо.

Метою проєкту було познайомитися з історією вінкоплетення, дізнатись оберегове значення вінка, а також переконати друзів, що створений виріб,  виконаний власноруч,  стане  особливо  цінною річчю,  адже  він виконаний  в  індивідуальній,  неповторній  манері  і  яскраво   відображатиме  особистість  свого  творця;  виховувати відповідальність, старанність, працьовитість, викликати інтерес до створення оберега.

Тим більше, що ми зробили приємно не тільки собі, а й оточуючим людям, процес створення вінка був ще цікавішим для нас, адже ми прикрасили вінком хол біля актової зали нашого ліцею.  А це має чимале значення – адже коли знаєш, що твоя робота не буде марною, і працюєш із задоволенням.

Виконаний проєкт допоміг нам отримати насолоду від створення своїми руками українського вінка-оберега, дослідити  історію його походження і дізнатися про значення квітів та стрічок вінка.

В процесі роботи ми  ознайомились з історією українського вінка; дізналися більше про українські звичаї, традиції та розглянули, які функції виконує вінок, як оберіг; навчилися створювати середини квітів, використовуючи різні матеріали та техніки; отримали естетичну насолоду від результатів своєї праці.

Духовна вартість такого виробу неоціненна. Виготовляючи вироби власними руками, існує можливість врахувати не тільки дизайнерські модні тенденції, а і власні побажання. У такому випадку є реальна можливість створити щось своє, неповторне, і що саме головне, в єдиному екземплярі. Виготовлений вінок відповідає нашому задуму. Вважаємо, що мета проєкту досягнута. Результатом роботи є створений власноруч вінок, який ми надіємось стане оберегом нашого ліцею.

 

Класний керівник          Сніжана Козак