17 березня –  День мобілізаційного працівника

Професійний  день мобілізаційного працівника в Україні відзначається в другій декаді березня. Дата встановлена Наказом Міністра оборони України в 2016 році. Відзначається військовими працівниками мобілізаційних органів і всіма небайдужими до цієї роботи.

На передодні цієї знаменної дати календаря, учні 10-11 класів Новоселицького ліцею №1 провели виховну справу на тему: «День мобілізаційного працівника», метою якої було довести до відома учнів про  значимість мобілізаційних органів на всіх рівнях, важливість їх організаційно-штатної, обліково-призовної та мобілізаційної роботи з комплектування військ особовим складом, а також вагомої участі в плануванні матеріально-технічного забезпечення основних мобілізаційних заходів. Виховувати  майбутніх патріотів, захисників своєї держави. Також ліцеїсти мали змогу в онлайн-форматі поспілкуватися з представником мобілізаційної установи – Анатолієм Сергійовичем Чеканом, який розповів про історію створення Дня мобілізаційного працівника, про те, що за роки незалежності України мобілізаційними органами української армії постійно проводиться активна участь у підготовці законів, підзаконних актів і величезної кількості інших нормативних документів, що регулюють правові відносини у цій сфері. Зазначив, що 22 серпня 2000 року міністром оборони України генералом Олександром Івановичем Кузьмуком було видано наказ «Про встановлення Дня мобілізаційного працівника» на 14 вересня. З 2017 року професійне свято відзначається 17 березня. Наказом Міністра оборони України від 26 вересня 2016 року №497 «Про встановлення Дня мобілізаційного працівника», у Збройних Силах України встановлюється День мобілізаційного працівника – 17 березня.

Нагадаємо, що 12 вересня 1992 року, було створено Управління мобілізації і комплектування Головного штабу Збройних Сил України, а 14 вересня 1993 року це Управління було переформовано в Головне організаційно-мобілізаційне управління України.

У День мобілізаційного працівника Україні прийнято вітати працівників з цим професійним святом. Ми теж приєднуємося до привітань, бажаємо всім мирного неба та Перемоги!

Класні керівники: Оксана Петрова, Тетяна Дідух-Бойчук